terapia vai valmennus

Terapia vai valmennus?

Sopiiko minulle paremmin terapia vai valmennus? Tässä kysymys, johon törmään usein ja siksi kerron sinulle tässä artikkelissa mitä eroa on terapialla ja valmennuksella, jotta voisit erottaa paremmin kumpi näistä apukeinoista on sopivampi sinulle juuri tällä hetkellä.

Huom! Käsittelen tässä vertailussa yleisellä tasolla henkilökohtaisesti toteutettavaa perinteistä psykoterapiaa ja ratkaisukeskeistä valmennusta erittelemättä niiden suuntauksia tai muita vaikutusmekanismeja.

Mitkä ovat tämän hetkiset tarpeesi?

Psykoterapialla ja ratkaisukeskeisellä valmennuksella on sama päämäärä: Saada sinut voimaan paremmin!

Kuitenkin keinot samaan lopputulokseen pääsemiseen ovat kovin erilaiset ja käsittelen niitä hiukan seuraavaksi.

Psykoterapia

Psykoterapia on terveydenhuollon tavoitteellista toimintaa, jossa pyritään korjaamaan olemassa olevia psyykkisiä häiriöitä ja mielenterveyden ongelmia siten, että henkilö pystyisi pääsemään jälleen toimintakykyiseksi yksilöksi. Psykoterapiassa keskitytään ongelmiin, traumoihin ja oireisiin, pyritään tunnistamaan ne ja saamaan ne hallintaan. Psykoterapia on aina asiantuntijalähtöistä työskentelyä.

Ratkaisukeskeinen valmennus

Ratkaisukeskeinen valmennus on henkilön omasta tahdosta lähtevää halua parantaa elämänlaatuaan ja löytää ratkaisuja elämänsä haasteisiin ja pulmatilanteisiin. Ratkaisukeskeisessä valmennuksessa keskitytään tunnistamaan voimavaroja, sitä mikä elämässä on hyvää ja lisäämään sitä. Ratkaisukeskeisen valmennuksen näkökulma on aina tulevaisuudessa; siinä tunnistetaan ja hyväksytään menneisyyden tapahtumat, sekä pyritään niistä lähtökohdista lähteä rakentamaan parempaa ja onnellisempaa elämää itselleen. Ratkaisukeskeinen valmennus on aina asiakaslähtöistä työskentelyä.

Terapia vai valmennus?

terapia vai valmennus

Teinä tämän kuvan havainnollistamaan sinulle sitä, mitä eroa terapialla ja valmennuksella on.

Jos ajatellaan, että nollapiste on elämässäsi silloin, kun kun kaikki on ok. Olet toimintakykyinen, et kärsi suurista ongelmista, mutta et ole myöskään täysin tyytyväinen elämääsi.

-10 elämäsi olisi silloin, jos kärsisit vaikeista mielenterveyden ongelmista, joihin tarvitsisit akuuttia terveydenhuollon apua.

+10 taas olisi täydellinen, tasapainoinen ja onnellinen elämäsi.

Perinteisen psykoterapian tarkoitus on auttaa sinut miinusasteikolla mahdollisimman lähelle tuota nollapistettä, kun taas ratkaisukeskeisen valmennuksen tarkoitus on saada sinut lievästä miinuksesta mahdollisimman pitkälle plusasteikolle.

Eli vielä kertauksena, mikäli sinulla on akuutteja psyykkisiä häiriöitä tai mielenterveyden häiriöitä, niin psykoterapia on luultavasti sinulle parempi vaihtoehto tällä hetkellä. Jos olet epävarma, niin voit käydä tekemässä Mielenterveystalon itsearvioinnin.

Jos taas haluat saada ratkaisuja ongelmiisi ja parantaa elämänlaatuasi huomattavasti, on ratkaisukeskeinen valmennus sinulle juuri oikea apukeino. Ratkaisukeskeinen valmennus sopii loistavasti myös mielenterveyskuntoutujille, jotka haluavat saada lisättyä tulevaisuuden näkymiä ja onnellisuutta elämäänsä.

Kesto vaihtelee

Terapiaa on olemassa lyhytkestoista psykoterapiaa, joka on kestoltaan yleensä 6-20 käyntikertaa, sekä pitkäketoista, jopa vuosia kestävää kuntoutuspsykoterapiaa. Lyhytterapian käyntikertoihin on laskettu mukaan mahdolliset tutustumis-, kartoitus- ja perehdytyskäynnit, jonka jälkeen voidaan aloittaa varsinainen terapiatyöskentely.

Ratkaisukeskeisessä valmennuksessa päästään yleensä vahvaan työskentelyyn jo jopa ensimmäisellä tapaamiskerralla. Ratkaisukeskeisessä valmennuksessa ei tarvitse sitoutua pitkään ajanjaksoon, vaan voit saada tuloksia nopeasti, sekä voit varata aina uuden valmennusajan tarvittaessa yksi kerrallaan.

Hinta

Molemmissa vaihtoehdoissa hinta vaihtelee suuresti palveluntarjoajasta riippuen.

Psykoterapian ohjeellinen suositus on 60-150€/45 minuutin käyntikerta, mutta hajontaa löytyy paljon maantieteellisen sijainnin ja suuntauksen pohjalta.

Ratkaisukeskeinen valmennus keventää kukkaroasi hiukan vähemmän, sillä hinta tuntuu vaihtelevan 50-120€ välillä /45 minuutin käyntikerta.

Hinta määräytyy aina palveluntarjoajan erityisosaamisen ja kokemuksen mukaisesti.

Saatavuus

Kummassakin vaihtoehdossa joudut itse etsimään juuri sinulle sopivan palveluntarjoajan. Kirjoittamishetkellä psykoterapiapaikat ovat pahasti ruuhkautuneet ja siksi kannattaa miettiä olisiko ratkaisukeskeinen valmennus sinulle nopeampi ja parempi vaihtoehto tällä hetkellä.

Ratkaisukeskeiseen valmennukseen saat ajan yleensä jo noin viikon sisällä tarpeen ilmentymisestä ja pääset näin tarvittaessa nopeammin purkamaan akuutteja elämääsi kohdanneita haasteita ja ongelmia ammattilaisen avustuksella.

Haluatko päästä kokeilemaan valmennusta?

ratkaisukeskeinen valmennus

Nyt sinulla on mahdollisuus päästä halutessasi kokeilemaan ratkaisukeskeistä valmennusta todella matalalla kynnyksellä ja päättää sen jälkeen onko tämä sinulle paras mahdollinen vaihtoehto tulevaisuuden näkymiesi suhteen!

Mä pystyn tähän! on lämminhenkinen ja voimauttava ratkaisukeskeinen valmennus sinulle, joka haluat oppia ymmärtämään itseäsi ja toimintatapojasi paremmin. Valmennuksessa yhdistyy tiede, elämänkokemuksesta kerääntynyt tieto ja arkipäiväiset kohtaamiset.

Mä pystyn tähän! -valmennuksessa saat käytännönläheisiä vinkkejä ja työkaluja, joita voit toteuttaa ja omassa elämässäsi kokonaisvaltaisesti, oli sitten kyse työstäsi, vapaa-ajastasi tai palautumisestasi. Valmennus on suunnattu sinulle, joka haluat jatkossa voida paremmin ja haluat kehittää itseäsi ja ajatusmallejasi, taustastasi riippumatta.

Nähdään valmennuksessa ja somessa!

-Mia

Seuraa minua Instagramissa tai Facebookissa saadaksesi paljon todella tärkeitä oivalluksia ja ajatuksia itseäsi varten!

 Olethan jo ladannut itsellesi ilmaisen pikaoppaan Onnellisempaan elämään?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.