mahdollisuuksien vuosi 2020

Mahdollisuuksien vuosi 2020

Mahdollisuuksien vuosi 2020. Tämän kirjoituksen on pakko olla jokin vitsi – Eikö vaan?

Ei muuten ole, lue vaikka!

Olemme koko kuluneen vuoden keikkuneet työelämän turbulenssissa, kironneet Koronan alimpiin pohjamutiin ja velloneet sen mukanaan tuomien haasteiden pyörteissä.

Mutta olemmeko osanneet miettiä mitä mahdollisuuksia kulunut vuosi on meille tarjonnut?

Kirjoitin aiemmin siitä, mitä on olla Muuttuvan työelämän kyydissä ja haluankin uuden normaalin kautta käsitellä mahdollisuuksia kahdesta eri näkökulmasta; maantieteellisesti ja palvelutarjonnan kautta.

Maantieteelliset mahdollisuudet

Kun suuri osa työelämästä tempaistiin kertaheitolla etätyöhön, niin työn tekeminen ei ollutkaan enää paikkaan sidottua. Ihmiset vetäytyivät kuukausiksi kesämökeilleen, vapaa-ajan asunnoilleen tai perheidensä luokse, josta työskentely tai opiskelu onnistuikin valtavan hienosti – ainakin olosuhteisiin nähden.

Viimeistään kesälomakausi 2020 muutti maantieteellistä sijoittelua. Jos ennen odotettiin jokakesäistä Kreikan matkaa, niin nyt oli pakko keksiä vaihtoehto. Kuinka paljon vaihtoehtoja kotimaan matkailu antoikaan lomalaisille tänä kesänä! Ja kuinka paljon tämä toikaan kysyntää palveluille ympäri suomen – myös niille pienille paikkakunnille.

Mikäli suomalaiset oppivat tästä kesästä jotain tärkeää [tai Korona-tilanne jatkuu samanlaisena vuonna 2021 ja siitä eteenpäin], niin tarjolla olisi varteenotettavia mahdollisuuksia.

Kesämökkien kysyntä ylitti tarjonnan

Edellä mainituista syistä suomalaiset innostuivat myös kesämökkeilystä, joka tarjosi puitteet myös arkielämälle ja työskentelylle.

Mökkejä innostuivat ostamaan myös urbaanit cityihmiset

Mökkejä innostuivat ostamaan myös urbaanit cityihmiset, joilla ei ole mitään käsitystä kiinteistöistä, niiden kunnossapidosta tai ylläpidosta. Mökit saattoivat olla lähtökohtaisesti varustelutasoltaan alkeellisempia, joita halutaan nyt lähivuosina upgreidata. Uhka vai mahdollisuus?

Luonnosta voimaa

Ne, jotka eivät innostuneet mökkeilystä tai kenellä ei ollut mahdollisuutta siihen, innostuivat kuitenkin luonnosta tavalla tai toisella. Kansallispuistot, retkipaikat, nähtävyydet ja näköalapaikat ovat kasvattaneet suosiotaan huimasti tämän vuoden aikana.

Kuinka hienoa olisikaan oppia taitoja luonnossa olemiseen ja poikkeustilanteisiin, tuntea tarkemmin paikkojen historiaa tai tarkistaa joltakin helposti, miten ne jokamiehen oikeudet nyt menikään.

Olisiko tähän jotain ratkaisuja tulevaisuudessa?

Palvelut pienemmillä paikkakunnilla

Kesälomareissulla valitaan mieluusti joku pieni yksityinen majoituspaikka, jota on suositeltu matkailusivustolla. Samaan lomapaikkaan olisi ihan palata syyslomalla tai viettää tunnelmallinen joulu valmiissa pöydässä. Olisi ihanaa, jos majoitustilan lähistöltä löytyisi pieniä aktiviteettejä, että niitä ei tarvitsisi etsiä erikseen.

Ohikulkumatkalla pysähdytään mieluusti lounaalle pieneen hyväksi kehuttuun kahvilaan, vaikka vieressä olisi tarjolla ketjun suuri liikennemyymälä.

Vapaa-ajan vietossa on mukavaa, kun paikkakunnalta löytyy kaikki tarvittavat palvelut pienkonekorjaamosta pesulaan.

Montako mahdollisuutta ehdit miettiä näiden kohdalla?

Palvelut kotipaikkakunnalla

Entä jos vietetään suuri osa vuodesta poissa kotoa, niin mitä palveluja arvostaisit kotipaikkakunnalla?

Olisiko ihana palata kotiin, jos joku olisi käynyt tekemässä ylläpitosiivouksen, kastelut kukat, tyhjentänyt säännöllisesti postilaatikon tai leikannut nurmikon? Mieltä voisi huojentaa poissa ollessa myös se, jos joku kävisi säännöllisesti katsomassa, että kotona on kaikki kunnossa.

Palvelutarjonnan mahdollisuudet

Kotiin tilattavat palvelut

Ruokaa olemme osanneet tilata kotiin jo vuosikausia ja se on meille jo vanha normaali.

Mutta olisitko osannut hyödyntää muutama vuosi sitten kotiin tulevaa eläinlääkäriä, renkaiden vaihtajaa, autonpesijää tai kosmetologia? Kampaajasta nyt puhumattakaan.

Mitä kaikkea asiointipalvelu voisikaan tehdä omasta tai läheistesi puolesta helpottaakseen arkeanne?

Ja mitä kaikkea tulevaisuudessa vielä keksimmekään toivoa!

Verkossa olevat palvelut

Jos joku olisi ehdottanut sinulle kaksi vuotta sitten yhteistä ohjattua joogatuntia verkon kautta, niin miten olisit reagoinut? Tänä päivänä ei ilmekään värähdä levittäessäsi joogamattoa olohuoneen lattialle.

Kuinka normaalilta nykyään voikaan tuntua verkossa tapahtuva baristakurssi, jossa suurena kahvin ystävänä pääset kotoa käsin värkkäilemään erikoiskahveja ammattilaisen opastuksella.

Kotona paljon aikaa viettäneenä saattaa iskeä kaipuu kodin uudistamiseen ja kuinka paljon elämää helpottaakaan sisustuskurssi verkossa.

Niin ikään kotona paljon ollessa jotkut päätyvät hankkimaan koiran ja mikä olisi helpompi tapa, kuin osallistua pentukurssin alkeisiin kotoa käsin?

Mahdollisuuksia on siis huikea määrä.

Kysynkin nyt, että kuinka paljon mahdollisuuksia uskallamme jättää hyödyntämättä?

Jos sinulla on mielessä jokin mahdollisuus, jonka ajatusta haluaisit jalostaa tai kaipaisit pientä sparrausta, niin varaa valmennusaika täältä, niin mietitään yhdessä, miten voisit ideaa hyödyntää!

-Mia

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.