Entä jos alanvaihto epäonnistuu

Entä jos alanvaihto epäonnistuu

”Entä jos alanvaihto epäonnistuu?”

”Entä jos valitsen väärin?”

Tässä on ehkä päässäsi pyörinyt muutama ajatus kiteytettynä. Alanvaihto on aikuisena pelottavaa, eikä koskaan voi tietää onnistuuko uuden ammatin valinta niin, kuin olit sen suunnitellut.

Aion kuitenkin nyt huojentaa pelkoasi ja kertoa sinulle kuusi keinoa, miten voit ennaltaehkäistä epäonnistunutta alanvaihtoa.

Olethan jo lukenut maksuttoman pikaoppaan alanvaihtoon? >>

Alanvaihto on aina riski

Kyllä. Alanvaihto aikuisena on aina riski, tiedät sen jo itsekin. Enkä aio sitä faktaa mitenkään kuorruttaa kermalla piiloon.

Aikuisena menot ovat jo vakiintuneet, ehkä asuntolainaa otettuna ja mahdollisesti perhe elätettävänä. Eli toimeentulosi pitäisi olla jollakin tasolla turvattuna.

Nyt ehkä mietit, että miksi kukaan sitten lähtisi vaihtamaan ammattia aikuisiällä? Varsinkaan, jos asemasi työelämässä on jo urautunut. No ehkä juuri siksi.

Haluankin vähän ravistella sinua miettimään, mitä kaikkea työelämällä voisi olla sinulle vielä tarjottavana. Joskus riskin ottaminen todellakin kannattaa!

Olet ottanut tuon riskin jo ainakin kerran

Et ehkä ole tullut ajatelleeksi, että olet ottanut tuon saman riskin jo ainakin kerran työelämäsi aikana. Silloin kun nuorena on pitänyt päättää ensimmäisen kerran mihin suuntaan haluaa lähteä työelämäänsä kehittämään, niin ei sinulla silloinkaan ollut mitään takeita siitä oliko valitsemasi ammatti sinulle se kaikista sopivin.

Okei, elämäntilanteesi on ollut luultavasti silloin ihan erilainen kuin nykyään, mutta se toisaalta haittaa. Tänä päivänä olet jo paljon enemmän elämää kokenut ja tunnet itsesi paljon paremmin kuin silloin nuorena. Voit kääntää sen mahdollisuudeksesi. Sitä paitsi sinulla on nyt aikuisena paljon enemmän vaihtoehtoja tarjolla! Usko pois.

Kuusi keinoa ennaltaehkäistä epäonnistunut alanvaihto

Entä jos alanvaihto epäonnistu

No miten sitten voit varmistua parhaiten siitä, että tuleva työsi on sinulle juuri se THE työ?

Tärkeintä on tehdä ennakkoon pientä itsetutkiskelua ja pohtia tarkkaan seuraavia asioita:

Kiinnostaako työ sinua oikeasti? Oletko siis ihan aidon kiinnostunut juuri tästä työstä vai oletko antanut ympäristön vaikuttaa valintaasi tietämättäsi? Onko joku ehkä puhunut pääsi pyörryksiin siitä, miten voisit olla hyvä tässä ammatissa tai oletko valinnut alan vain sen takia, että mediassa on kohkattu tällä alalla riittävän varmasti töitä jatkossakin? Kannattaa miettiä itselleen rehellisesti, että haluatko SINÄ ihan oikeasti tätä työtä.

Omat arvosi ja työsi merkityksellisyys. Toinen seikka on se, että kohtaako omat arvosi aidosti työn tai alan arvoja? Ja, että voisitko kokea tällä alalla tekeväsi itsellesi merkityksellistä työtä? Alan tai ammatin tulisi tarjota sinulle sitä, minkä vuoksi ihan oikeasti haluat tehdä töitä ja mikä saa sinut innostumaan päivästä ja kuukaudesta toiseen.

Miten voit hyödyntää olemassa olevaa osaamistasi? Sinulla on takataskussa jotain sellaista, mitä muilla ei ole. Sinulla on osaamisesi ja aiempi kokemuspohjasi. Olet sitten työskennellyt millä tahansa alalla aiemmin, niin takaan, että siitä on sinulle hyötyä myös tulevassa ammatissasi, vaikka tekisit miten suuren urahypyn tahansa!

Terveystekijät. Nyt seuraa raadollisin ja inhottavin vaihe. Pystytkö toimimaan uudessa ammatissa fyysisen ja psyykkisen terveytesi puolesta? Tässä pohdinnassa ei todellakaan kannata fuskata itseään, sillä se kostautuu varmasti myöhemmin. Jos jokin osa terveydestäsi tuntuu epävarmalta alueelta, niin pystytkö sitä parantamaan tai kehittämään jollain keinoin?

Tiedäthän alasta varmasti tarpeeksi? Tämä on varmasti alanvaihdon suurin kompastuskivi, jos uusi ammatti on valittu sen perusteella, mikä ”vaikuttaa kivalta ja moni kaverikin viihtyy siinä niin hyvin”. En tiedä miten voisin painottaa sinulle riittävästi sitä, että otathan alasta selvää tarpeeksi etukäteen. Selvitä, haastattele ja verkostoidu – siinä on tärkeimmät neuvoni sinulle taustatyön tekemiseksi.

Työ-sinä. Tehdäänpä jälleen pieni ajatusleikki: Mieti millainen sinä olet työntekijänä. Millaisia ominaispiirteitä sinulla on työntekijänä? Pohdi myös ulkopuolisen silmin sitä, miltä vaikuttaisit työntekijänä uudella alalla. Ja sitten tärkein – Näetkö itsesi työskentelemässä tuolla alalla vielä viiden tai kymmenen vuoden päästä?

Mitä hyvää epäonnistumisesta voi seurata?

Kaikesta ennakoinnista ja varmisteluista huolimatta ammatinvalinta ja alanvaihto aikuisena voi mennä joskus niin sanotusti vihkoon (ihan samoin kuin nuorenakin).

Mutta se ei tietenkään ole maailmanloppu ja tilanne on edelleen korjattavissa.

Ajattelet ehkä, että heitit aikaasi ja mahdollisuuksiasi hukkaan valitsemalla väärin, mutta voi lohduttaa sinua sillä, että mikään kokemus tai opiskeluun käytetty aika ei ikinä ole hukkaan heitettyä aikaa. Voit kuitenkin hyödyntää oppimaasi ja kokemaasi tulevaisuudessa aina jollakin tavalla.

Sitä paitsi, kun laastari on kerran repäisty irti, niin osaat seuraavalla kerralla varautua siihen paremmin. Eli kun kerran olet jo uskaltanut lähteä kokeilemaan uutta alaa tai ammattia, niin toisella kerralla kynnys on jo huomattavasti pienempi.

Pohditko vielä, että entä jos alanvaihto epäonnistuu? Muistathan että sinun on mahdollista hyödyntää tähänkin kertaluonteista Työelämän Personal Trainerin valmennusta, jolla saavutat helpommin tuloksia työelämässä.

Paljon tsemppiä pohdintoihin!

-Mia

Seuraa minua Instagramissa, Facebookissa tai LinkedInissa ja saat paljon todella tärkeitä vinkkejä tulevaisuuttasi varten!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.