6 yleisintä syytä alanvaihtoon aikuisena

6 yleisintä syytä alanvaihtoon aikuisena

Tiedätkö sinä mitkä ovat 6 yleisintä syytä alanvaihtoon aikuisena?

Ensimmäisenä mieleen saattaa tulla raha ja arvoristiriidat, mutta yllättävää kyllä, ne eivät saa vielä helposti aikuista hyppäämään kokonaan työskentelemään uudelle alalle.

Nyt kerron sinulle, mitkä tekijät taas saavat useimmiten aikaan tämän suuren muutoksen. [Motiivit ovat laitettu sattumanvaraiseen järjestykseen, tarkan tilastofaktan puuttuessa.]

Olethan jo lukenut maksuttoman pikaoppaan alanvaihtoon? >>

1. Oma työ kyllästyttää

Siinä kohtaa, kun oma työ rupeaa tuntumaan tylsältä, eikä siihen koe enää mitään paloa tai intohimoa, niin rupeat kuikulemaan mitä muuta aidan takana olisi tarjolla.

Kaipaat työhösi merkityksellisyyttä ja sitä kuuluisaa tekemisen meininkiä, jossa pääset oikeasti toteuttamaan itseäsi.

Olet ehkä ajautunut tähän työhön ikään kuin vahingossa, eikä tämä ollut se mitä halusit isona tehdä.

Tai sitten oli, mutta olet tehnyt tätä työtä jo niin pitkään, että sillä ei ole sinulle enää mitään annettavaa.

2. Työuupumus

Työuupumus

Työuupumus on vakava asia, jonka olet tunnistanut luultavasti pari askelta liian myöhään.

Jos työsi on imenyt sinut kuiviin ja varastanut kaikki voimavarasi, niin on oikeasti aika tehdä jotain ja äkkiä.

Tärkeintä työuupumuksesta palautuessa olisi tehdä tarpeeksi isoja muutoksia työelämääsi. Punnitse tarkkaan onko vanhaan työhön palaaminen järkevää, vaikka alkuun ”työkuorman kevennystä” olisi tarjolla. Palaatko kuitenkin takaisin vanhoihin totuttuihin tapoihin ja siihen samaan juoksupyörään, joka saa sinut helposti uupumaan myöhemmin uudelleen. Oletko valmis kohtaamaan kaiken uudelleen?

Vai olisiko aika kääntää seuraava sivu elämäsi kirjassa ja tarkastella työelämääsi uudesta näkökulmasta? Vaikka uupuminen on kamalaa ja sitä ei toivoisi kenellekään, niin silti siinä piilee myös jotain hyvää. Nimittäin mahdollisuus ja rohkeus uuteen alkuun.

Huomioithan, että työuupumusta on niin monenlaista ja eritasoista, kuin on työntekijöitäkin. Ei kannata jäädä odottamaan pahinta aallonpohjaa omalla kohdalla.

3. Työelämän umpikujaan joutuminen

Työelämän umpikujaan joutuminen tarkoittaa sitä, että olet ajautunut sellaiseen asemaan tai työtehtäviin, jotka eivät vastaa aidosti sitä, mitä haluaisit tehdä työksesi.

Yksi hyvä esimerkki ovat esihenkilötehtävät, joilla yritykset tuntuvan palkitsevan hyviä työntekijöitään huomioimatta, että kaikille esihenkilönä toimiminen ei vain yksinkertaisesti sovi.

Umpikuja voi olla myös sellainen, että tiedostat jo etukäteen, ettet voi edetä uralla haluamallasi tavalla. Tällöin oman urapolkusi toteuttaminen vaatii vähintään työpaikan vaihdoksen, jollei jopa kokonaan alanvaihtoa.

4. Uuden alan vetovoima

Mielessäsi on ehkä kytenyt jo pitkään ajatus tai haave jollain toisella alalla työskentelystä tai jopa yrittäjäksi ryhtymisestä.

Yrität karistaa tätä ajatusta pois vedoten järkisyihin (kuten, että sinullahan on jo ihan hyvä työ olemassa), mutta ajatus ei jätä sinua silti rauhaan. Se putkahtelee alitajuntaan jatkuvasti ja yllätät usein itsesi miettimästä millaista työelämäsi olisi täysin uudella alalla.

Tämä kortti kannattaa ehdottomasti katsoa! Et vielä sitoudu mihinkään lopulliseen elämäsi täysikäännökseen, vaikka vähän penkoisit millaiset edellytykset sinulla olisi toteuttaa itseäsi tällä polulla.

5. Työpaikka katoaa lopullisesti

irtisanottu

Joudut ehkä irtisanotuksi YT-menettelyn kautta, toimenkuvasi lakkautetaan tai koko työpaikkasi ajetaan alas. Silloin on pakko keksiä jotain.

Jos samalla alalla työskentely tuntuu sinusta edelleen hyvältä, niin ei muuta kuin uutta paikkaa etsimään!

Tämä on kuitenkin työelämäsi tärkeä muutosvaihe, jossa on helpompi ajatella myös boksin ulkopuolelta, että mitä muuta haluaisit ehkä vielä tehdä työurasi aikana.

6. Oma terveys on uhattuna

Tähän havahdut myös ehkä vasta sitten, kun on tosi kyseessä.

Kun fyysinen tai psyykkinen terveytesi on uhattuna nykyisessä työssäsi, on aika suunnata katse kohti tulevaa. Mikä olisi sellainen ammatti tai työtehtävä, missä pystyisit toimimaan jatkossa niin, että se ei uhkaisi terveyttäsi?

Terveytesi ja toimintakykysi ovat aina työntekosi tärkeimmät osa-alueet, joista on erityisen tärkeää pitää huolta.

Sen lisäksi työn tai alan pitäisi olla myös sellainen, mitä haluaisit oikeasti tehdä jatkossakin, eikä tuntuisi pelkältä suorittamiselta tai pakkopullalta.

Nyt tiedät 6 yleisintä syytä alanvaihtoon aikuisena, kuulostaako tutulta?

 Tunnistitko itsesi jostain yllä olevista kuvauksista?

-Mia

Ps. Jos kaipaat apua työelämässäsi etenemiseen, niin tsekkaa helpot ja edulliset työelämävalmennukset täältä.

Seuraa minua InstagramissaFacebookissa tai LinkedInissa ja saat paljon todella tärkeitä vinkkejä tulevaisuuttasi varten!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.